• Boek je afspraak voor dreadlocks of reiki via e-mail naar esther@moonweaver.be of contactformulier.
  • Sunweaver collectie juwelen online beschikbaar, voor meer info en gepersonaliseerde verzoeken: info@sunweaver.be
  • Achteraf betalen met Klarna is vanaf nu ook mogelijk!
  • Moonweaver gaat er even tussen uit van 01/07/23 - 10/07/23 maak gerust een afspraak via e-mail of contactformulier

Over Dreadlocks & Veelgestelde Vragen

Er zijn zoveel mythes, taboes en vooral veelgestelde vragen over dreadlocks (Frequently Asked Questions).
Op deze pagina wil ik je graag zo goed als ik kan informeren en hopelijk een antwoord geven op jouw vragen.
Er is geen goede of slechte manier om dreadlocks te dragen of om ze te maken, dreadlocks komen voor in vele verschillende technieken, vormen en in veel verschillende culturen en tijdperken, en is dus iets van alle tijden en voor alle leeftijden!

🌿

Als je geïnteresseerd bent in deze verschillende culturen en in de geschiedenis van dreadlocks dan is dit boek een echte aanrader: 

"Dreads" Franscesco Mastalia & Alfonse Pagano geintroduceerd door Alice Walker

Wat is de Seienstyle methode?

De techniek die ik gebruik voor dreadlocks bij te werken / maintenance, dreadlock healing & het maken van nieuwe dreadlings is de Seienstyle methode. Deze werd mij aangeleerd door Ann-Marie van de Zweedse Seienstyle Studio.
Deze techniek bevat het maken van nette & gelijkmatige vakverdeling, een zachte magische touch bij het creëren van nieuwe dreadlocks en/of dreadlock wat het haar toelaat om op een meer natuurlijke manier te dreadden. 
Met het gebruik van deze methode hou ik rekening met jouw haartype, dikte & textuur en het soort dreadlocks waarvan je droomt! 

Wat houd dreadlocks maken in?

Dreadlocks maken is altijd een transformatie en een proces, zowel innerlijk als uiterlijk. Dit proces van transformatie van zowel het innerlijke als het uiterlijke is voor iedereen uniek. Iedereen heeft zijn eigen beleving in deze wereld en andere werelden, en we hebben elk ons uniek haarprofiel, een eigen manier van leven enzovoort. Voor Moonweaver is het proces aangaan van dreadlocks laten leggen een start van een nieuwe reis, net zoals ook het afscheren of uitkammen ook een start is van een nieuwe reis. We nemen die stap vanuit een bepaald gevoel en dan start de transformatie. Ons uiterlijk neemt een andere vorm aan… Wat gebeurt er allemaal? Hoe voelen we ons dan? We leggen een nieuwe weg af, en weg naar zelf liefde. We leren onszelf opnieuw (graag) zien in deze nieuwe vorm…

 

'Technisch gezien' is dreadlocks maken een viltproces. De tijd van het vervilten van je nieuw gelegde dreadlocks verschilt bij iedereen en is afhankelijk van je haartype, wasgewoontes, kleuren of niet, en de methode waarmee je dreads gemaakt worden.

De eerste invloed voor het inkrimpen van je haar gebeurt door de wijze van je dreadlocks te maken. Er bestaan ontelbare technieken zoals; free form (natuurlijk laten dreaden/vervilten), twist & rip, wax dreads, twist & turn, haakmethodes, methodes waarbij een chemisch product wordt gebruik, enz….)

ik gebruik de Seienstylemethode. Dit is een zachte haakmethode, (zonder wax en zonder chemische producten) die het haar de kans geeft om zo natuurlijk mogelijk te laten vervilten. Het hierbij aangeraden om het wasproces in het begin liefst enkele weken uit te stellen. Door dat te doen, zal je haar wennen aan de nieuwe vorm waarin het zich na het dreaden bevind, en zal het ook minder snel gaan krimpen. 

Hoe Lang moet mijn haar zijn voor het maken van dreadlocks?

Dit is in eerste instantie voor iedereen een persoonlijke keuze, iedereen heeft zijn eigen proces, zijn eigen dreadlock wens, of visie voor jouw eigen haar. Ik geloof dat alles mogelijk is, en dat alles zijn schoonheid heeft. Ik kan je wel mijn professioneel advies hierover geven.

Moonweaver kan dreadlocks maken vanaf 10cm,

Maar vanaf 10cm tot halflang / schouderlengte haar is het wel aan te raden om de dreadlocks te verlengen. Om zo je groei & viltproces van je dreads te vergemakkelijken.

Verlengingen maken is mogelijk vanaf 10cm maar weet dat ze dan vaak de neiging hebben om snel te lossen, dat is wel doenbaar als je regelmatig terugkomt voor maintenance of ze (zelf) regelmatig kan bijwerken. Voor verlengingen raad ik toch vaak aan vanaf 15cm; op die manier heb je iets meer overlapping en blijven ze ietsje steviger zitten.

Bij 10cm - halflang / schouderlengte haar is het ook soms aan te raden om te wachten tot het uitgroeit tot schouderlengte omdat ze sneller loskomen in begin en dan vaker moet laten bijwerken. Sommige mensen willen toch heel graag ervoor gaan en komen dan gewoon iets vaker terug in het begin om bij te werken. Of je kiest gewoon om te starten zonder verlengingen vanuit een bepaalde overtuiging of om een kost van extensiehaar uit te sparen.

De Seienstyle methode heeft weinig krimp bij de start, dus dat is alvast een groot voordeel qua behoud van haarlengte (meer uitleg hierover vind je helemaal bovenaan)

Dreadlocks wassen?

Dreadlocks wassen?

Sommige mensen vragen of je dreadlocks kan of mag wassen;

Dit is naar mijn gevoel eerst en vooral een persoonlijke keuze. Sommige mensen kiezen er bewust voor om hun dreadlocks niet te wassen volgens hun eigen persoonlijke overtuigingen.


Dit gezegd zijnde, wil ik een antwoord geven op de vraag of het kan? Ja, natuurlijk kan je ze wassen. Volgens mij, en vanuit mijn eigen ervaringen en vanuit mijn professionele ervaring als loctician, kan ik je aanraden om dreadlocks te wassen met een shampoo die vrij is van chemicaliën en vrij van gladmakers. Een natuurlijke - organische - biologische shampoo kan zeker wel. Er bestaan ook veel dreadlock shampoos.
Het is volgens mij wel belangrijk om af en toe je hoofdhuid eens grondig te wassen, zodat je poriën kunnen ademen. 

Als je echt voor "no-poo" wil gaan  lees je dan in over dit onderwerp want dan zijn er nog enkele tips & tricks of misschien zelfs enkele hacks om je huid en haar gezond te houden.

Kan ik mijn dreadlocks kleuren en hoe? Welke producten kan ik gebruiken?

Kan ik mijn dreadlocks kleuren en hoe? Welke producten kan ik gebruiken?

Let op, als je synthetische dreadlocks hebt, kan je ze niet verven, aangezien de producten om haar te kleuren bepaalde chemicaliën bevatten die het plastic van de synthetische dreads kunnen beschadigen. 

Dreadlocks gemaakt van je eigen echt haar, woldreads (gemaakt van schapenhaar) of dreadlocks met echte haar verlengingen kan je wel verven / kleuren.

Veel mensen met dreadlocks verkiezen om te kleuren met henna (voor zwart, bruin of rood tinten). Omdat het een meer natuurlijk product is,  zal het minder schadelijk zijn voor je haar en henna kleuren zie erg levendig uit. 

Je kan ook kiezen voor een ander haarverf product naar keuze te gebruiken. Wanneer je een erg gek kleur wil bijvoorbeeld. Daarin heb je zowel tijdelijke als meer permanente haarverfmiddelen.
En in dit geval is het verstandig om in gedachten te houden dat; wanneer je bleekmiddel of een ontkleuringsproduct gebruikt, dit net zoals bij gewooon haar, schade kan toebrengen en/of je dreadlocks verzwakken. 

Wanneer je je dreadlocks wil verven onthoudt dan dat: 

  1. Gelijk wel product je kiest, dat je meer verf /  verpakkingen zal nodig hebben dan wanneer je los haar verft. Dus bijvoorbeeld; sommige mensen die hun dreads willen verven hebben 3 pakjes nodig i.p.v. 1 (afhankelijk van je lengte en hoeveelheid dreads)
  2. Als je echte mensenhaar dreadlock verlengingen hebt; ja dan kan je ze kleuren, maar het eindresultaat daarvan kan verschillen dan het eindresultaat van je dreadlocks met je eigen natuurlijke haar.

--> Het is dus steeds een goed idee om een testje te doen met een klein stukje van je haar of dreadlocks en/of je verlengingen. En het is ook zeker en vast een goed idee om daarover raad te vragen aan een kapper of colorist.

  1.  Om je dreads extra te beschermen alvorens het kleuren zou je een haarmasker kunnen doen de avond voor het kleuren bv. 
  2. Zorg ervoor om eerst al je dreadlock decoratie (parels of touwtjes) uit je dreads te halen voor je eraan begint.  Of als je valse / synthetische dreadlocks of dreadlock verlengingen hebt, kleur ze dan niet!
  3. Tijdens het kleuren van je dreadlocks, kunnen je dreads zwaarder gaan wegen en aanvoelen, omdat dreadlocks meer water & haarverf absorberen dan gewoon haar. Dus let op je nek en je pose of beter nog vraag iemand om je te helpen.  ☺️
  4.  Het is niet aan te raden om van zwarte of donkerbruine dreadlocks naar blond / platina / witte kleurtonen te gaan... Voor de voordehandliggende reden dat je haar blonderen en dus ontkleuringsproducten gebruiken zeer schadelijk is voor je haar en dus ook voor je dreadlocks. Vraag raad aan je kapper of colorist.
  5. Indien je je haarkleur drastisch wil veranderen (zoals van donker naar licht) is het aan te raden om dit te doen voor je je dreadlocks laat maken, en gradueel.  

Desondanks is alles mogelijk! Doe het bedachtzaam. Denk aan de staat van je haar of dreadlocks. Zijn ze gezond? Dik? Stevig? Als je merkt dat ze reeds snel afbreken, kleur ze dan niet en vraag eerst even advies bij je lokale kapper of Loctician. 🤗 

Kan ik mijn eigen haar gebruiken / meebrengen voor dreadlocks te verlengen of dreadlockverlengingen te maken?

Ja, dat kan!
Als je houd van de energie van je eigen haar, of dat van een familielid, of misschien wil je gewoon wat geld uitsparen? Dan is dit een manier om de natuur te eren en uitgevallen hoofdhaar de koesteren, of afgeknipt haar van een familied. Sommige mensen vragen zelfs om wat haar van hun geliefde huisdier erin te verwerken.

Het is enkel mogelijk je eigen haar te verwerken tot verlengingen in het geval dat:
Als je nog steeds losse haren hebt of gedeeltelijke dreadlocks, kan je losse haren opsparen bij het kammen of misschien heb je nog afgeknipte haren van vroeger? Als je nog dreadlocks hebt die je bewaard hebt en werden afgeknipt bv. 

Als je reeds een volledig hoofd col dreadlocks hebt kan je ze verlengen met je eigen afgebroken / uitgevallen / uitgeknipte dreads. In dat geval kunnen ze terug worden aangehecht.
Maar het is ook mogelijk om verlengingen te maken van losse haren die geschonken werden door familielid of een vriend(in) of zelfs een huisdier! 

Opgelet! Ga uiteraard niet zomaar haar gaan afknippen!
Vraag hiervoor steeds eerst advies op voorhand van je professionele dreadlock maker! 

-Losse haren opsparen kan: door losse haren van een haarborstel te halen en bewaar ze ergens in een droge, schone en nette plaats. (Bv.: In een doosje, mandje, stoffen zakje,..) 


- Sommige mensen hebben hun eigen lange haren die. Bewaar deze droog, schoon en netjes. 

- Misschien hebben sommige familieleden hun lange haren laten knippen en willen ze die wel doneren. Bewaar ze op een droge, schone en nette plaars.
Vraag uiteraard altijd toestemming aan de persoon in kwestie! Het is heel belangrijk om dit met eer en respect te doen. Kan ik mijn dreadlocks thuis bijwerken? En hoe?

Ja dat is mogelijk! 
Eerst en vooral is het belangrijk dat je leert om het goed te doen.

Gebruik bij voorkeur een zachte haakmethode zodat je je haar, dreads en hoofdhuid niet beschadigd.
Zelfs als je je laat helpen door een vriend(in), wat geweldig en leuk is om te doen! Maar zorg ervoor dat je weet wat ze van plan met je haar. Vraag hen welke techniek ze gebruiken. 
 De beste manier is om een zachte haak-methode toe te passen.

Als je op onderstaande link klikt kan je naar een online les surfen, aangeboden door Ann-Marie van Seienstyle over hoe je je dreadlocks zelf kan bijwerken.

https://www.seienstyle.com/a/10937/Zqk7omVf