Moonweaver zoekt haarmodellen voor niet-giftige natuurlijke haarextensies. Interesse? Contacteer via de website of stuur een e-mail naar esther@moonweaver.be

Home » Over Dreadlocks ~ FAQ

Over Dreadlocks ~ Veelgestelde vragen (FAQ)

Er zijn zoveel mythes, taboes en vooral veelgestelde vragen over dreadlocks (Frequently Asked Questions).
Op deze pagina wil ik je graag zo goed als ik kan informeren en hopelijk een antwoord geven op jouw vragen.
Er is geen goede of slechte manier om dreadlocks te dragen of om ze te maken, dreadlocks komen voor in vele verschillende technieken, vormen en in veel verschillende culturen en tijdperken, en is dus iets van alle tijden en voor alle leeftijden!

🌿

Als je geïnteresseerd bent in deze verschillende culturen en in de geschiedenis van dreadlocks dan is dit boek een echte aanrader: 

"Dreads" Franscesco Mastalia & Alfonse Pagano geintroduceerd door Alice Walker

Wat is de Seienstyle methode?

De techniek die ik gebruik voor dreadlocks bij te werken / maintenance, dreadlock healing & het maken van nieuwe dreadlings is de Seienstyle methode. Deze werd mij aangeleerd door Ann-Marie van de Zweedse Seienstyle Studio.
Deze techniek bevat het maken van nette & gelijkmatige vakverdeling, een zachte magische touch bij het creëren van nieuwe dreadlocks en/of dreadlock wat het haar toelaat om op een meer natuurlijke manier te dreadden. 
Met het gebruik van deze methode hou ik rekening met jouw haartype, dikte & textuur en het soort dreadlocks waarvan je droomt! 

Hoe kan ik mijn dreadlocks thuis bijwerken?

Als je op onderstaande link klikt kan je naar een online les surfen aangeboden door Seienstyle over hoe je je dreadlocks zelf kan bijwerken.

https://www.seienstyle.com/a/10937/Zqk7omVf

Dreadlocks wassen?

Sommige mensen vragen of je dreadlocks kan of mag wassen;

Dit is naar mijn gevoel eerst en vooral een persoonlijke keuze. Sommige mensen kiezen er bewust voor om hun dreadlocks niet te wassen volgens hun eigen persoonlijke overtuigingen.


Dit gezegd zijnde, wil ik een antwoord geven op de vraag of het kan? Ja, natuurlijk kan je ze wassen. Volgens mij, en vanuit mijn eigen ervaringen en vanuit mijn professionele ervaring als loctician, kan ik je aanraden om dreadlocks te wassen met een shampoo die vrij is van chemicaliën en vrij van gladmakers. Een natuurlijke - organische - biologische shampoo kan zeker wel. Er bestaan ook veel dreadlock shampoos.
Het is volgens mij wel belangrijk om af en toe je hoofdhuid eens grondig te wassen, zodat je poriën kunnen ademen. 

Kan ik mijn dreadlocks kleuren en hoe? Welke producten kan ik gebruiken?

Let op, als je synthetische dreadlocks hebt, kan je ze niet verven, aangezien de producten om haar te kleuren bepaalde chemicaliën bevatten die het plastic van de synthetische dreads kunnen beschadigen. 

Dreadlocks gemaakt van je eigen echt haar, woldreads (gemaakt van schapenhaar) of dreadlocks met echte haar verlengingen kan je wel verven / kleuren.

Veel mensen met dreadlocks verkiezen om te kleuren met henna (voor zwart, bruin of rood tinten). Omdat het een meer natuurlijk product is,  zal het minder schadelijk zijn voor je haar en henna kleuren zie erg levendig uit. 

Je kan ook kiezen voor een ander haarverf product naar keuze te gebruiken. Wanneer je een erg gek kleur wil bijvoorbeeld. Daarin heb je zowel tijdelijke als meer permanente haarverfmiddelen.
En in dit geval is het verstandig om in gedachten te houden dat; wanneer je bleekmiddel of een ontkleuringsproduct gebruikt, dit net zoals bij gewooon haar, schade kan toebrengen en/of je dreadlocks verzwakken. 

Wanneer je je dreadlocks wil verven onthoudt dan dat: 

  1. Gelijk wel product je kiest, dat je meer verf /  verpakkingen zal nodig hebben dan wanneer je los haar verft. Dus bijvoorbeeld; sommige mensen die hun dreads willen verven hebben 3 pakjes nodig i.p.v. 1 (afhankelijk van je lengte en hoeveelheid dreads)
  2. Als je echte mensenhaar dreadlock verlengingen hebt; ja dan kan je ze kleuren, maar het eindresultaat daarvan kan verschillen dan het eindresultaat van je dreadlocks met je eigen natuurlijke haar.

--> Het is dus steeds een goed idee om een testje te doen met een klein stukje van je haar of dreadlocks en/of je verlengingen. En het is ook zeker en vast een goed idee om daarover raad te vragen aan een kapper of colorist.

  1.  Om je dreads extra te beschermen alvorens het kleuren zou je een haarmasker kunnen doen de avond voor het kleuren bv. 
  2. Zorg ervoor om eerst al je dreadlock decoratie (parels of touwtjes) uit je dreads te halen voor je eraan begint.  Of als je valse / synthetische dreadlocks of dreadlock verlengingen hebt, kleur ze dan niet!
  3. Tijdens het kleuren van je dreadlocks, kunnen je dreads zwaarder gaan wegen en aanvoelen, omdat dreadlocks meer water & haarverf absorberen dan gewoon haar. Dus let op je nek en je pose of beter nog vraag iemand om je te helpen.  ☺️
  4.  Het is niet aan te raden om van zwarte of donkerbruine dreadlocks naar blond / platina / witte kleurtonen te gaan... Voor de voordehandliggende reden dat je haar blonderen en dus ontkleuringsproducten gebruiken zeer schadelijk is voor je haar en dus ook voor je dreadlocks. Vraag raad aan je kapper of colorist.
  5. Indien je je haarkleur drastisch wil veranderen (zoals van donker naar licht) is het aan te raden om dit te doen voor je je dreadlocks laat maken, en gradueel.  

Desondanks is alles mogelijk! Doe het bedachtzaam. Denk aan de staat van je haar of dreadlocks. Zijn ze gezond? Dik? Stevig? Als je merkt dat ze reeds snel afbreken, kleur ze dan niet en vraag eerst even advies bij je lokale kapper of Loctician. 🤗